Over Living LAB 040

Het Living LAB is een initiatief van Jos Lichtenberg en Monique Donker en wordt in nauwe samenwerking met Gemeente Eindhoven, Amvest en vele andere partners ontwikkeld.

De locatie
Living LAB 040 ligt in de nieuwe wijk Buurtschap Te Veld. Buurtschap te Veld is niet zomaar een wijk. Hier woon je samen, onconventioneel en in het groen. Er worden in deze wijk grenzend aan de Castiliëlaan in totaal 670 woningen gebouwd die in kleine groepjes verspreid in het landschap staan. Het Living Lab 040 realiseert in totaal 119 van deze woningen. De woningen van het Living LAB 040 worden gerealiseerd in Duizend Morgen, Veldheuvel en Westrik. In Duizend Morgen, onze buurtkamer, worden grondgebonden woningen (maximaal 4 lagen hoog) gerealiseerd. In Veldheuvel realiseren we onze stadskamer. Hier bootsen we stadskernen na en gaan we tot bouwen we maximaal 6 lagen hoog.

Werkwijze
In het Living LAB 040 werken we met het Hamburger-Model. De experimenten in het Living Lab 040 worden deels bottum-up, vanuit een goed idee, uitgevoerd. Deze experimenten vormen de onderkant van de hamburger. Experimenten geinitieerd vanuit strategie en visie op de stad van morgen, vormen de bovenkant van de hamburger. In het midden bevindt zich de burger. Die dient immer centraal te staan. En zo worden allerlei experimenten, groot en klein in het LAB opgezet.

R&D gedreven
Met zowel uitvoerings- als programmapartners formuleren we een R&D plan. Hierin omschrijven we doelstellingen, middelen die we nodig hebben en een grove planning. Met behulp van innovatieleidraden bieden we onze partners de handvatten om te komen van idee tot disruptieve innovaties die concreet in het Living LAB 040 worden beproefd.

Over het team
Het team bestaat uit frisse denkers die van buiten de projectontwikkeling komen. Zo zijn zij niet verwrongen met bouwtradities, maar kunnen dwarse ideeën en oplossingen aanjagen vanuit hun innovatie kennis en achtergrond.

 • Jos Lichtenberg – Directeur
  Bouw innovator, bedenker van Slimbouwen®, schrijver en bevlogen spreker. Zijn hart gaat sneller kloppen van projecten met een hoge ambitie en complexe vraagstukken.
 • Monique Donker – Directeur
  Aanjager en disrupter, gedreven door verwonderingen. Ze is expert op het gebied van succesvolle adoptie van innovaties en heeft oog voor de sociale processen die daarmee zijn gemoeid.
 • Aron den Otter – Concept Ontwikkelaar
  Bevlogen student Architectuur. Hij was als architect in het studententeam VIRTU/e verantwoordelijk geweest voor het ontwerp en ontwikkeling van het tweede prijs winnende concept Ripple.
 • Karlijn Verberne – Social Designer
  Dwars denkend en creatief brein, ontwikkelt en ontwerpt vanuit menselijk perspectief en bezig met de burgerparticipatie en communicatiemiddelen in het Living LAB 040.
 • Helder Stompff – Mobiliteitsplanner
  Een Industrial Designer met een passie voor wat in en rondom de stad gebeurt. Helder zet zijn frisse blik in bij het mobiliteitsonderzoek wat hij naast zijn master in Sustainable Urban Mobility Transitions doet.
 • Teun Verberne – Creatieve Alleskanner
  Teun durft de moeilijke vragen te stellen, energiek en altijd vrolijk. In het LAB houdt hij zich bezig met ondersteuning in de R&D plannen, conceptontwikkeling en battles.
 • Douwe Boonstra – Architect Studio M10
  Architect met een hart voor innovatie en verduurzaming. Met onderzoekende ontwerpende houding werkt hij vanuit de visie van het LAB mee aan de verbeelding en het dynamisch stedenbouwkundig groeiplan.
 • Eugene Peeters – Bouwheer PH Adviseurs
  Ervaren uitvoerder betrokken bij spraakmakende en prijswinnende projecten, waaronder de bouw van het kantoor van HAVEP. Hij is niet alleen vindbaar op de bouw, maar is drijvende kracht achter de praktische en technische innovatievraagstukken.